Teknik Servis için Profesyonel Destek

Çalışkan Teknik Servis

Teknik Servisi işini Severek yapmaktayız ve Kalite, güven ile Hizmet vermekteyiz, Şirketimiz kombilerde Süsler marka ve model Kombilerde olaşabilecek Arızaları listeledik, Amacımız Müşterilerimiz, Kombi Kullanıcıları ve Ustalarımızın Kombi Alanında Arızaları çözmesi adına Derlediğimiz Arıza Kodları ile İşlemleri daha Kısa sürede tamir ve bakımını kolaylaştırmak.

Süsler Kombi Arıza Tespiti

Süsler Marka Kombiler için Arıza kodları, Kombilerin çalışma prensibleri birbirine benzer olsa da markalarına göre farklılık gösterebilir. Süsler Kombi tamiri için ilgili markada uzmanlaşmış kişilerin işlem yapması gerekmektedir.

Süsler Kombilerde Arıza kodları ve Yapılması gereknler Aşağıda listelenmiştir

Süsler Kombi Arıza Kodları ve çözümleri

Dorlion

E0 Arıza Kodu : Anakart arızası.

Ekranda bu hata kodu var ise servis çağırmadan önce kombiye reset atmalısınız. Resetleme uygulamasını en fazla 3 kez yapmanıza rağmen arızada düzelme olmuyor ise servisi aramalısınız. Bu arıza durumunda muhtemelen ana kart tamiri veya değişimi yapılması gerekmektedir.

E1 Arıza Kodu : Tesisat su basıncı düşük

En sık meydana gelen uyarı kodudur. Su basıncının düşük olduğunu belirtir. Bu arıza durumu ile karşılaşırsanız eğer kombinize su basmanız gerekir. Tesisat su basıncını doldurma musluğu ile 1,5 bara kadar getirin. Su basma işlemi sonrasında arıza düzelecektir. Düzelme olmadığında resetleme işlemi uygulayabilirsiniz. Resetleme sonrası arıza düzelmezse, arıza sıkça yaşanırsa ya da işlemi yapamazsanız eğer servis desteği almanız gerekir.

E2 Arıza Kodu : Ateşleme arızası.

Bu arıza durumu ile karşılaşırsanız eğer öncelikle kombinize gaz gelip gelmediğine bakmalısınız.Kombinin gaz vanasının açık olduğundan emin olunuz. Dairenizde gaz olduğundan emin olunuz, mutfaktaki ocağınızı açarak kontrol edebilirsiniz. Gaz vanaları açık ve kombiye de gaz geliyor ise kombiyi resetleyebilirsiniz. Arızada düzelme olmadığı sürece resetleme işlemini de en fazla 3 kez uygulayabilirsiniz. Yine de sorunda düzelme olmazsa eğer; gaz valfinde, elektronik kartta ya da iyonizasyon ve ateşleme elektrodunda sorun olabilir. Bu gibi durumlarda uzman yardımı almanız gerekmektedir.

E3 Arıza Kodu : Isıtma sensörü arızası.

Kalorifer Isıtma sensörünün arızalı olabileceğini belirtir. Kalorifer sensörü bağlantılarında sorun varsa, sensör boruları nemlenmiş ise bu sorun yaşanabilir. Bu arıza durumunda servis çağırmalısınız.

E4 Arıza Kodu : Sıcak su sensörü arızası.

Sıcak su yani kullanım suyu sensöründe sorun olabilir. Sıcak su sensörünün arızalı olma riski fazladır. Ancak sensöre bağlı borularda nemlenme olması ya da sensör kablolarında kopukluk-kısa devre durumu olması halinde de bu sorun yaşanabilmektedir. Arızanın yine de tespit edilerek çözümlenmesi açısından uzman yardımı almanız gerekmektedir.

E6 Arıza Kodu : Aşırı ısınma hatası.

Kombi tesisatında bulunan suyun aşırı ısınması sebebi ile emniyet termostatın devrede olduğunu belirtir. Bu gibi arıza durumları pekçok sebebe bağlıdır. Servis çağırmadan önce kombiye reset atın, kalorifer ve tesisat vanalarına bakın, vanalar kapalı ise açın. Vanalar açık, kombiyi resetlediğiniz halde düzelme olmuyor ise; üç yollu vana arızalı olabilir, ana eşanjörde sorun olabilir, pompada sorun olabilir, tesisat tıkanmış olabilir, tesisatta hava olabilir veya kalorifer dönüş vanasındaki filtre tıkalı olabilir. Kombiye müdehale etmeden servis çağırmalısınız